SSD vs HDD тестове

Съвсем в началото искам да разясня що е туй SSD, HDD и за кво аджеба иде дума.

SSD е абривеатура на "Solid-state drive" - Тези дискове са флаш базирани, без механика. Което ще рече, че са като флаш паметите.

Полезно за SSD дисковете:

HDD е абривеатура на "Hard Disk Drive" - Твърдият диск (наричан още хард диск или само хард) е енергонезависима компютърна памет. Информацията се съхранява по магнитен път върху покрити със специален слой плочи

Повече за HDD четете тук > Твърд диск - Wikipedia на български

 

 

След дълго точене на лиги по SSD дисковете (повече от 2 години). Най карая ми се отрки възможност да си взема SSD. Верно най-евтиното на пазара и с малък капацитет, ама си е SSD. Тук в началото доста ме беше страх да не остана разочарован, понеже не е тайна, че най евтините не случайно са етини, по малки са им скоростите, не само капацитета. Така, ще добавя само, че освен SSD-то си взех и ново дъно, понеже старото държеше рам до 667mhz а моята рам беше 800mhz тъй, че не я използвах пълноцено, също така дъното ми караше до 1066fsb процесори а на 1066 правех клок само до 2.4ghz на процесора ми (C2D E4300). Като също не го използвах пълноценно. За клока на Core 2 Duo E4300 ще пиша в селдващата ми статия.

Така нещата които купих за ъпгрейда са:

Общата сметка идва 166 лв. за ъпгрейда. Избрах дъното защото кара процесори до 1600fsb OC и има RAID.  Диска го избрах несъмнено заради цената от 108 лв. като ми е ясно че и 30 гб. са малко за Windows 7 и основните програми с които работя, за това и избрах дъно с RAID. Като следваш ъпгрейд мисля за още едно SSD и да ги вързвам на RAID-0. По този начин ще имам 2 пъти по-голям капацитет и два пъти повече скорост и производителност. Като според мен SSD-та от ниския клас са предназначени точно за това за RAID, поради малкия капацитет и ниската цена. Стига размисли и страсти за сега.

Ето ми ги новите играчки:

Като основната цел на ъпгрейда ми беше по добра производителност. Която ще дойде от бързото SSD, по големия клок на процесора и по високата честота на рамта. Ето примерновремето за което ми се стартираше Windows 7 преди ъпгрейда. При честоти на процесора 2.4гхц рам 667мхц и HDD Samsung 500gb на който по долу има тестове за сравнение със SSD-то.

Та времената бяха така:

 • време до показване на логото на Windows: 1.02 мин.
 • време до надписа "Добре дошли" : 1.32 мин.
 • време до зареждане на антивирусната: 1.58 мин.

Тъй, че чак след 2 минути чакане можех да си ползвам компютъра.

Ето и времената ми със SSD-то, новото дъно. Процесор на 2.6ghz и рам на 800mhz

 • време до показване на логото на Windows: 0.30 мин.
 • време до надписа "Добре дошли" : 0.45 мин.
 • време до зареждане на антивирусната: 0.57 мин.

Внушаващо а :D една минута и вече си ползвам компа пълноценно. Та 50% по-бързо си е повече от доволен резултат.

След няколко часа нагласяне на компоненти, кабели и старателен кабел мениджмънт :D виждате резултата на последната снимка горе, вече бях готов за започна инсталацията на Windows 7 на SSD-то. Като разбира се преди т0ва си побазиках малко настройки из биоса :D, основното което направих е да настряоя SATA котролера да работи в ACHI режим. Другото беше основно разглеждане и разучаване на биоса на Гигабит :D понеже до сега бях с Асус ( ASUS P5LD2 SE ). Така инсталацията на Windows-а ми отне около 15~20 минути. След инсталацията се заех със клокването на процесора и докарване на паметта до 800мхз (натив честотата). Тук е мястото да кажа, че който е решил да прави клок на гигабитско дъно трябва да знае, че първо трябва да спре тези две функции:

 • CPU Enhanced Halt (C1E)
 • CPU EIST Function (SpeedStep)

Чак след което може да пристъпва към клокването. Докато при Asus е по лесно, и доста време псувах и се вайках защо аджеба не ми дава да клокна :D. Както и да е няма да ви давам съвети и обяснения как се клоква. В нета има достатъчно информация, а и аз съм начинаещ още.

Май е време да давам тестовете :D да се виждат нещата:

Бечмарк на HDD-то:

Бечмарк на SSD-то:

Тук прави впечатление най-силната черта на SSD дисковете. А именно времето за достъп (Access time). HDD-то има 15ms докато SSD-от му трябва по малко от половин ms (0.356ms).

Ето файл бечмаркове:

HDD-то

SSD-то

На тези тестове се вижда, че по ниския клас SSD-та не са с по-добри скорости на запис от HDD-та. Но пък скоростите на четене са внушаващи. Както виждате HDD-то не минава скороста от 90мб/с а SSD-то стига до 150мб/с, като на предния тест се вижда че стига до 220мб/с. Тук се потвърждава и това че SSD-та са основно за системен диск, поради по ниските скорости на запис. Но при един RAID-0 масив SSD-то ще подмине HDD-то. И пак стигаме до там че ни трябват две SSD-та за RAID масив и всичко ще е песен.

Ето и теста за произволен достъп:

В този тест включих за сравнение и другия ми хард диск който съще е Samsung като другия но е 400 гб. Точно този тест показва огромното предимство на SSD дисковете пред хард дисковете. Ясно се вижда колко много повече операции за секунда могат да се изпълнят на един SSD диск. Като този показател (операции за секунда) е калкулиран от времето за реакция спрямо скороста. Точно тук SSD дисковете са най-силни. Което пак потвърждава, че ако искате високопроизводителен операционен диск SSD е правилния избор. А да не говорим за RAID маисв с SSD. Това ми е следващата цел за ъпгрейд, и направо нямам търпение да събера пари.

Ето ви и екстра тестове от HD Tune:

Искам да ви кажа, че съм много доволен и радостен от придобиването на SSD диска. Макар доста да ме беше страх да не остана разочарован от покупката на най-евтиното SSD на пазара, очакванията ми се оправдаха. Искам да ви кажа, че едвали има по-добро от SSD  за системен диск. Но искам да ви кажа, че и SSD дисковете си имат недостатъци. Не мисля да обеснявам и философствам за плюсове и минуси на видовете дискова, ако ви интересува питайте чичко google.

Ето и видео за стартирането на Widnows-а ми:

 

Реклама

 • 5 stars
  ssd
  Comment from: ssd
  12/02/12 @ 07:48:52 pm

  Макар че статията е писана отдавна и тогава на пазара нямаше толкова бързи SSD дискове, много добре си личи превъзходството на SSD пред нормалните HDD. Разликата в скоростта е в пъти, а при ползване на по-сериозни програми като Photoshop, Illustrator или нещо за 3D дизайн, вече разликата в производителността е огромна.
  Към настоящия момент има и доста по бързи SSD дискове и спокойно се достигат скорости 550-600 mb/s. Ако си купиш такъв бърз диск, ще очакваме да пуснеш едно ревю или тест на скоростта спрямо по-бавно SSD и нормален HDD.

 • 5 stars
  Comment from: muhaha
  12/03/12 @ 01:34:28 am

  Дам, а и SSD диска който съм тествал е от най-ниския клас. Към момента цените на SSD дисковете са повече от добри, просто към момента не мога да си позволя такъв разход. Иначе при първа възможност ще взема ново SSD Sata3. И най-вероятно ще пусна и сравнение ;)

 • 5 stars
  веселин
  Comment from: веселин
  02/06/13 @ 09:56:33 am

  Браво! Чудесен тест. Тъкмо ми трябва нов хард и се чудех дали да не поръчам един SSD и ровейки в Гугъл попаднах на този тест. Относно връзване на дисковете в RAID. Нещата се развиват много бързо и ако не си купиш веднага два диска след една- две години ще е малко трудно да намериш същия диск за да направиш в масива. Освен ако няма възможност да вържеш два различни диска в един масив, но не съм сигурен дали контролера ще може да работи така.

 • 5 stars
  Comment from: muhaha
  02/06/13 @ 10:02:05 am

  Мисля, че няма какво да се чудите ;) вземайте си спокойно SSD. Аз от райд се отказах, с два различни диска и контролера на дъното ми масива загуби скоростите много бързо. Но към момента SSD Sata3 (6gb/s) се представя повече от добре и не ти трябва райд. Евтин сата3 диск ми бие показателите които докарах на раид0 именно 300+ мб/с

Leave a comment

Your email address will not be revealed on this site.

Your URL will be displayed.
:!: :?: :idea: :) :D :p B) ;) :> :roll: :oops: :| :-/ :( :'( |-| :>> :yes: ;D :P :)) 88| :. :no: XX( :lalala: :crazy: >:XX
(For my next comment on this site)
(Allow users to contact me through a message form -- Your email will not be revealed!)