Пазаруването онлайн, съвети и информация

Здравейте, днес ще ви говоря за пазаруването в интернет и не само пазаруването в България, понеже тук има варианта да плащате при доставката. А пазаруването в цял свят.  Тази тема би била полезна както за хора които не са пазарували никога, така и за хора които пазаруват. Искам да ви споделя че аз обичам да пазарувам онлайн. Пазаруването онлайн ми дава цялото време и свобода на света за да сравнявам продуктите, цените им както и да проуча надежността на продуктите. Доста от онлайн магазините ви предлагат цените на продуктите с отстъпки от 5 или 10 процента от цените на тези продукти в  физически магазини, това е понеже подтръжката и пресонала на един онлайн магазин е много по малко като разходи основно. Вярно понякога някои неща просто е по добре да се видят и докоснат на живо, така че оказва се онлайн магазините не са идеалното нещо нямащо минуси.

Така нека поговорим, какви биха били проблемите за да не можете да пазарувате:

* Нямате карта Visa/MasterCard, съответно няма как да пазарувате по цял свят.

* Имате карта Visa/MasterCard, но ви е страх да не ви ограбят. (това значи да попълните данните си в несигурен или лъжлив сайт, като не е гаранция че и от сигурен и реален не може да стане)

* Нямате си никаква идея как става плащането, по интернет или просто не желаете да се вързвате излишно с банки и карти за едното пазаруване.

Нека спомена каква е схемата за плащания по принцип в интернет:

* В България >> Избираш си стока/и в даден сайт (онлайн магазин). След което е добре да си направиш регистрация в сайта, като попълниш внимателно и коректно данните. Понеже ще се ползват за доставка и потвърждаване на поръчката (но има вариант и тая стъпка с регистрацията да ти я предложи след като тръгнеш да поръчваш нещата, и в малко магазини би станало и без регистрация само с попълване на данни). Добавяш продуктите в количката и там стъпка по стъпка потвърждаваш поръчката, избираш методи на плащане и доставка. Методите на плащане тук биват няколко:

- наложен платеж (на място про доставката от куриера, най-често се ползва)

- електронно (през epay.bg , с карта Visa/MasterCard или някаква друга българска за електронно разплащане не съм много запознат с другите (това също е удобен начин но крие рискове)

- друг вариант е през посредници като вие трябва физически да отидете то техен офис (било то банка, пощата за пощенски запис или офис на Easypay, като този вариант е сигурен но не много практичен).

След това ви приемат поръчката, повечето сайтове се обаждат за потвърждение или доуточнения покрай поръчката. Следва доставка на поръчката, с куриер при нормална достава това е средно 2 дни като се има в предвид че ако поръчката е приета от куриера преди обяд деня се брои, ако е след обяд деня не се брои (пример поръчвате в понеделник и ви приемат поръчката към 11 значи в сряда ще ви дойде ако е след обяд ще дойде четвъртък)

Сега нека ви кажа и нещо много важно, по закона за защита на потребителите имате право в седем дневен срок от получаване на стоката да я върнете без абсолютно никакво обяснение (седем дни за онлайн покупките за покупки от физически магазини май беше три дни (не съм много сигурен). И търговеца е длъжен да ви върне заплатената сума, а вие сте длъжни да върнете продукта в ненарушен търговски вид в оригиналната опаковка която също е в ненарушен търговски вид. За повече информация четете това > ЗАКОН ЗА ЗАЩИТА НА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ /ЗЗП/ . Това добре, но поне на мен ми е малко неясно дефенирано положението с ненарушен търговски вид и опаковка (като разходите по връщането на стоката са за ваша сметка!). Поради това мисля че се получава и спекула от страна на търговците. Някои не биха приели продукта ако сте го отворили, тук идва и разминаването как така ако не съм удоволетворен от продукта мога да го върна но пък ако е отворен търговеца не иска да го приеме?!? Това е въпрос към някой, с правни познания аз не мога да отговоря.

Нека споделя и малко за цените на доставите. Като цяло щом сте решили да пазарувате имайте в предвид, че средно едно 8 лева идва доставката на не тежките неща ( да кажем до 1 2 кг). Политиката на повечето сайтове е различна за доставките, като е добре да сте се запознали конкретно с тяхната политика за доставките. Те са длъжни да поместят тази онформация на сайта си и да е лесно достъпна до потребителите пак по ЗЗП. Аз ще кажа за няколко основни политики ползвани в сайтовете:

* Никаква политика - търговеца няма отношение към цените на доставката, просто заявява с коя/кои куриерски служби работи и евентуално дава линк към сайтовете им да видите ценообразуването.

* Не баш никаква политика - търговеца не го боли много за клиента и доставката, но си казва абе ако похарчи голяма сума мога да му пусна малко аванта. Това значи, че примерно ако похарчите 200 или 400 а в някои дори 1000 лева търговеца обещава безплатна доставка. Сумата е различни, и всеки търговец сам си я определя. В това има някаква логика, и не е много зле като политика.

* Умна политика - Търговеца е помислил над въпроса с доставките, помръднал си е задника или ръката. Провел е преговори и е стигнал до договорка с куриерска служба (предимно е само една). И тук има няколко варианта според зависи какви преговори са водили и как са се разбрали, а това пък зависи от големината на бизнеса и честотата на доставките. Та вариантите са:

- Фиксирана цена на доставката, независимо от теглото (примерно срещал съм фиксирана доставка пет и шейсет лева) което е добре.

- Друг вариант е фиксирана доставка според сумата на вашата поръчка, и сега ще цитирам точно сумите от точно определен сайт и ще му направя на драго сърце реклама, защото според мен е една от най-добрите схеми за фиксирани цени на доставката. Сайта е  Фрамар Е-аптека и цените са Вижте ТУК.

* Невероятна политика - Търговеца предоставя БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА НА ВСИЧКИ СТОКИ. Уви този вариант не могат да си го позволят всички фирми. Или пък не искат да си го позволят, понеже при правилна калкулация и редукция на цените малко нагоре и редукция на печалбата малко надолу, мисля че може да се получи така че малко от търговеца и малко от клиента и да се покрие разхода за доставката. Но това трябва да остане скрито за клиента, и тои да вижда само че доставката му е безплатна. Вярвайте ми това много привлича клиентите, и едвали ще му пука че стоката е с един лев по скъпа от друг магазин примерно. Но по този начин търговеца печели и един редовен клиент, което е много важно ако държиш да ти върви търговията. И за целта ще споделя за един международен сайт който точно с тази политика и разбира се и реалните си цени има невероятен поток от поръчки (хиляди на ден а можеби и стотици хиляди само те си знаят) това е именно  DealExtreme .

Мисля че разгледах основните неща за пазаруването в България.

Сега пазаруването от международни и чужди сайтове.

Нека поясня, международни са тези които са определено насочени към продажби в цял свят, а чужди са тези които са от други страни. Някои от чуждите пък може да са насочени към продажби в дадени страни, или само в тяхната страна. Примерно има сайтове в USA и Канада които продават само в USA или само в Канада или и в двете. Но там е сложно и заради политиката на страните относно продажби данъци и други неща, не съм много запознат с нещата за това няма да навлизам в тези случаи много.

Нека изброим основните проблеми и страхове за пазаруването по цял всят.

* Доставките - Тук проблема от една страна може да е това, че дадения магазин не доставя извън страната си, а от друга страна проблем може да е цената на доставката. Като винаги времето на доства, ако не проблем то е поне неудобство. Средното време за нормална доставка от друга държава до България е 30 дни. Като може да дойде за 15 дни може и да дойде за 50+ дни. Аз лично последната ми поръчка от DealExtreme я чаках повече от 50 дни. Има случаи в ebay примерно където цената на доставката надхвърля цената на продукта многократно!

* Начините на плащането - Като плащането винаги е предплащане. Иначе казано плащате и след това чакате да ви дойде доставката. Поради тази причина мисля се досещате, плащанията стават посредством карти/банки. Основно се използват международните карти Visa/MasterCard и Visa Electron. Плащането тук бива директно от сайта на търговеца или посредством система посредник, като paypal примерно. При всички положения ще стигнете до момента в който трябва да въведете данните за вашата карта. Основно данните които се изискват са:

- Номер на картата, това са многото цифри на лицето на картата ви.

- Код за сигурност (CVC имаше и друга абривиетура) това са 3 цифри на гърба на картата до полето за подпис

- Валидност на картата това са четири цифри на лицето на картата разделени две по две от наклонена черта примерно 08/13

- Може да ви искат и името на притежателя на картата.

!!! Такива данни попълвате само в адрес започващ с https:// за повече инфо четете надолу !!!

* Страховете при плащане онлайн - Всъщност добре е да имате този страх, това би ви държало нащрек и да си имате едно наум. Не случайно сте чували многократно за източване на карти и сметки, като онлайн реално това би било по лесно от колкото да поставяш устройста по банкомати камери и  т.н.т. няма да навлизам в подробности. Като цяло винаги има шанс да ви барнат данните за сметката/картата. За да се предпазите от това (всъщност да намалите риска до минимални нива) е важно да знаете някои неща. Първо п0лзването на посредник (но доказал се посредник) свежда процентите до минимални нива. За България добър посредни е epay.bg за международни е paypal. Друго много важно е: Винаги да ползвате защитена връзка когато попълвате важни данни (дори и да не е за плащане). Защитената връзка значи интернет адреса да започва с https:// (предимно бива оцветено в зелен цвят от браузерите) а нормалния адрес е http:// . Всъщност добрите посредници и системи ползват само https. Личен съвет, нокога ама никога не попълвайте данни за карта (кредитна/дебитна) или банкова сметка в несигурен сайт (http).

* Страхове от това дали и какво ще получите. Реално този страх винаги ще го има. За да намалите този страх, пазарувате от доказали се големи сайтове. Като например DealExtreme. Искам да кажа, че ebay е само тържище, там ако пазарувате за да сте сигурни гледате рейтинка на продавача (потребителия който предлага стоката), който се определя въз основа на мненията и оценките на хората пазарували от него Добър рейтинг е от 99% нагоре, аз лично се доверявам на 99.4% нагоре като имайте в предвид че винаги има някой недоволен няма как да няма. За DealExtreme съм чувал, че дори и да ви се загуби пратката, след свързване с тях и разбиране пращат на ново стоката. Всъщност страха какво ще получите, е много силен при ebay както казах там купувате от търговци (потребители). Като там има и много измамни потребители! Случвало ми се е да поръчам батерия за един фотоапарат и да дойде за друг. Това незнам неволно ли е станало или просто търговеца не  е имал налична тази и е решил майната му на тоя бунак пускам му друга, да се оправя нали му взех парите.  Реално ако е неволно бите могли да се разберете, да върнете и да ви прати друго, но това ще отнеме много време и разходи в доставки.

Мисля, че и тук наблегнах на основните неща. Да не задълбавам повече, че главата ми вече взе да се претоварва от обмисляне и обхождане на ситуации и варианти.

Нека си позволя да дам малко съвети и информация:

* Винаги четете внимателно, важна информация в сайтовете преди да поръчвате като: доставки, плащания, цени.

* Внимавайте дали посочените цени са ДДС или без. По ЗЗП са длъжни да опоменат това на видно място в сайта.

* Внимавайте за подвеждащи съобщения, като "Безплатна доставка*". Внимавайте за звездички и ситни шрифтове навсякъде!

* Някои сайтове, толерират предплащането посредством карти и посредници, и предлагат безплатна доставка на поръчката, понякога при определени условия. Примерно с български пощи за България или за определени страни с определени пощи за сайтове по света. Примерно в ebay основно се гледа за безплатна доставка до вашата страна.

* Внимавайте при пазаруването от малки сайтове. Допитвайте се до гугъл или разни форуми, където хора споделят впечатления и опит. Лично съм пазарувал и от по-малки сайтиове и не съм имал никакви проблеми, можеби понякога се случва търговеца да ви приеме поръчката примерно след два три дни. Това е единственото неудобство което съм срещал.

* При пазаруване с карта Visa/MasterCard, ползването на доверен посредник е препоръчително. Вярно някои посредници вземат такси за посредничеството.  И пак казвам само https връзки.

* Ако мислите да пазарувате от интернет, за целта можете да си направите виртуална карта Visa. Аз си направих такава от тук > ВИРТУАЛНА КАРТA VISA от ЦКБ. Дори ако имате карта Visa/MasterCard ползването на виртуална такава ви дава сигурност до там, че дори и някой да открадне данните на картата от нея може да вземе само това което сте внесли вътре. Пояснявам в виртуалната карта можете да зареждате суми от друга карта или през epay.bg. Внесените суми примерно са близки до тези на покупката така няма да има какво да ви вземат. Тук кофтито е таксите при внасяне на суми, но пък нямате такси за подръжка като при физическите карти. По темата ще пиша в следващата ми статия.

* При пазаруване в ebay, внимавайте за рейтинга на потребителите и дали стоката е нова или използвана (used). Не всичко там е ново! Внимавайте и за цените на доставката.

* При пазаруване от чужбина има вероятност пратката ви да бъде задържана на митницата, при съмнение в обявената цена на стоката в пратката митническите власти могат да ви поискат извлечение от сайта който сте пазарували да докажете стойността на покупката. Понеже стоки над 30$ се облагат с мито и ДДС (ако не се лъжа, последно толкова май беше питайте чичко гугъл за да разучете темата). При плащане на съответното мито и ДДС и при съвпадение на декларираната цена и реалната, пратката си е ваша. При определни условия в големи разминавания в декларираната и реалната заплатена от вас цена на пратката митническите власти имат право да ви изземат пратката в полза на държавата!

* При покупки от сайтове в чужбина има и вариант за покупка и заплащане чрез посредник, било то частно лице или фирма. Дори куриерска служба Еконт предлагат такива услуги за покупки от Обединеното кралство (UK). При ползването на посредници се заплаща авансово или някакъв процент или цялата поръчка.

* При покупка от чубина има и вариант за групови поръчки, по този начин се намалява цената който всеки по отделно би заплатил за доставка. Като основно базовата цена на доставката е по висока, после при покачване на теглото, покачването на цената не е голямо. На този принцип доставят и повечето от посредниците. Но може да се организират и частни групови поръчки, срещал съм в някои форуми.

* Посредниците за покупка от чужбина са хубаво нещо, жалко че при някои цените са доста солени. Но имаше и един двама на много разумни цени. Дори единия беше на такива цени че чак не ти се вярва. И дори не вземаше процент от стойността на стоката. Някои посредници формират доста сложно цените, веднъж процент от стоката после такса после доставка .... и т.н.т. и накрая получаваш цена която те отказва често. Не съм чувал за посредници които мамят, но вярвам че има и такива, за това допитайте се до гугъл преди да ползвате някой.

Ох мисля, че засегнах достатъчно неща, вече главата ми взе да блокира. За това статията спира до тук. Ако някой все пак е стигнал чак до тук и чете тези редове искам да му Благодаря за отделеното време. Надявам се да съм бил полезен и ще се радвам ако има въпроси по темата които да ми зададете долу като коментар и да ви отговоря, ако мога разбира се &#59;)

Приятен ден и помнете: Сигруността на вашите пари никога не е тема за подценяване!

Реклама

  • Gosho
    Comment from: Gosho
    01/30/17 @ 08:43:49 pm

    E SHE VI ODUSHA E MAMA VI DEBA PROSTA SAKATA AZ DA NE CHETA DON KIHOT E PROSHLQCI TYPI ISKAM DA SI DONATENA 60 LEA I NEMOA GO NAPRA SHE VI OBESA NA LAINA E PENDELI SMOCHANI09ea21309210932109321k09sao0kdopsakdsp

Leave a comment

Your email address will not be revealed on this site.

Your URL will be displayed.
:!: :?: :idea: :) :D :p B) ;) :> :roll: :oops: :| :-/ :( :'( |-| :>> :yes: ;D :P :)) 88| :. :no: XX( :lalala: :crazy: >:XX
(For my next comment on this site)
(Allow users to contact me through a message form -- Your email will not be revealed!)