Linksys WRT45GL + DDWRT - overclock , какво и колко може рутера

Здравейте, от много време знам, че рутера ми е кофти и макар топ модел някога сега не става за чеп. Да обаче за в момента не ми се взема евтин рутер а за хубав нямам място в бюджета. Както и да е... сега малко за рутера. Като цяло стар модел 54мбитов рутер с 4 100мбит порта и 2 антени по 2дби усилване.

Стар и стабилен рутер за работа 24/7 но пък слаб от към производителност. Рутера при мен е повече от две години и от както е взет е с инсталиран ddwrt firmware .

Сега за да видим какво може и как е след овърклок трябва да имаме отправна точка. Като основно ще разглеждаме скоростта.

Така пуснах 3 спеед теста без рутера ето и средния резултат от трите теста на интернета ми без рутер:

Сега да включим рутера в уравнението и да видим какво става.

Ето резултата при стоковата честота на процесора на рутера 200мхц (среден резултат от 5 теста)

При мен рутера повече от година работи на 237мхц ето и резултат на тази честота (среден резултат от 5 теста)

Понеже скоро му монтирах на процесора и голям радиатор от чипсет от една дънна платка си позволих да пусна и няколко теста на максималната честота на която можем да клокнем процесора на този рутер с DDWRT... и тя е 250мхц

Тестовете ги прваих в момент в който към рутера нямаше други свързани устройства. Като предимно през рутера работят три компютъра, един сателитен приемник и на безжичния интернет андроид телефони.

 

Като цяло изводите са следните:

1. Рутера от към скорост не става за чеп.

2. Wifi скороста и обхвата не са много зле.

3. Ако имате рутера и скоро няма да го сменяте. Задължително DDWRT и overclock на 237мхц

4. Overclock на 250мхц не си струва и няма никакъв смисъл.

5. Ако искате нещата да станат по-добре... не се занимавайте с този рутер нито модове нито охлаждане ще ви вдигне скороста или вече много малкото 54мбита на wifi-то

 

И накрая ако сте стигнали до покупка на друг рутер или дори да нямате в момента и да искате да си вземете съвета ми е следния:

Не спестявайте 20-тина лева в повече и да вземате нисък клас рутер за 20 25 лева. Сега за да не съм и голословен ще си позволя да ви дам насока за най-евтиния рутер който си струва > Asus RT-N12-D1 в емаг често е на промоция между 49 и 53 лева с безплатна доставка. Като рутера е с две антени по 5dbi усилване. И прави резултати на теста колкто ми е резултата без рутер, като е 300мбитов с 3 години гаранция.

Аз съм хвърлил мерак на по-скъпите рутери от марката Asus. Като гледам да е с по-мощен хардуеър.

Реклама

No feedback yet
Leave a comment

Your email address will not be revealed on this site.

Your URL will be displayed.
:!: :?: :idea: :) :D :p B) ;) :> :roll: :oops: :| :-/ :( :'( |-| :>> :yes: ;D :P :)) 88| :. :no: XX( :lalala: :crazy: >:XX
(For my next comment on this site)
(Allow users to contact me through a message form -- Your email will not be revealed!)