Как да изберем лаптоп.

 

Здравейте, днес ще ви говоря за лаптопи. Какво е тва чудо, трябва ли ни и какъв да изберем.

Точно тук е момента, да ви кажа какъв е смисъла от лаптопа и защо не харесвам лаптопите. Първо основното предимство на лаптопите е тяхната мобилност. Което с други думи ще рече, че можете да си го носите навсякъде и да си работите. Да, точно така ще наблегна на РАБОТИТЕ. Това за мен е единствения вариант в който избирате лаптоп. Ако ви трябва да си вършите работа. Всичко останало е чикиджийска работа. Гъзария ли, никога не е било модерно да имате лаптоп. Моля ако някой, вече му вкиснах настроението... да се замисли първо колко хора познавате които си държат лаптопите вкъщи като настолен компютър. Сега да кажа и какво става ако си вземете лаптоп и го ползвате като настолен компютър. За няколко месеца батерията си заминава, и по този начин губите единственото предимство на лаптопа... неговата мобилност. И после ще викате еми той не държи много на батерия... как да държи на батерия като сте го държали на зарядно. Живота на всяка батерия е брой цикли на заряд/разряд. Като държите лаптопа на зарядно с батерия на него, какво става а? Става, че си цъкате батерията с вазелинче... после ще си я цъкате в дупеца без възелинче. Разбира се това може да се избегне донякъде като вадите батерията докато го ползвате в къщи на зарядно(но пък при спиране на тока или токов удар може да има лоши последствия), но ако го ползвате само на зарядно дори и без батерия... батерията пак си ходи. Без заряд/разряд батериите пак се прецакват. Разбира се не казвам, че няма и производители които в дадени модели са помислили за тези проблеми... но те ще са в ценовия клас в който най-вероятно няма да си вземете лаптоп (1900+ лева), е не изключвам и да има изключения :D ама не лежете на тази кълка :P . Сега да вметна и колко горе долу са цените на нови батерии, еми 100+ лева.

П.С. Темата с батериите, зарядите, разрядите и т.н.т. не ми е силна част. И винаги може да се спори по темата и да се тества. Но само производителите си знаят как са направили схемата...

Сега да кажа и защо не харесвам лаптопи. Първо ако направим съпоставка цена/мощност и го сравним с цена/мощност на настолните компютри... нещата изглеждат 1 към 2 горе долу. С прости думи казано: Ако за 1000 лева си вземете лаптоп среден клас (ама не много добър), за тези пари ще си вземете доста по добър компютър. Е сега ще кажете, да ама само компютър без монитор. Е да ама аз пък бих си взел монитор за още 1000+ лева, а пък има евтини по 250 лева. Второто което не харесвам в лаптопите е ограничените възможности за ъпгрейд. С прости думи, почти не можете да надграждате лаптопа. Основно се ограничава до вдигане на рамта и подмяна на харда с нов. Е разбира се във високия клас имате повече варианти ама все тая. Третото което на харесвам в лаптопите, това са цените на охладителите. Ти може ли за втора употреба охладител (казвам охладител понеже някои вървят комплект със радиаторите) цените да започват от 30+ лева при това само за вентилаторчето ?!?! И ти трябва точно от същия модел разбира се. На някой ако му дойде до главата да му се прецака охладжането ще ме разбере много добре като го обръснат без сапунче. Пък ако знаете каква гадост е да отвориш лаптоп пълен с кво ли не майкооооо, не ви трябва. Айде спирам да ръся негативизъм към лаптопите.

Ако все още искате лаптоп, по надолу в статията ще се пробвам да ви ориентирам как да си изберете лаптоп.

Първо за да изберете лаптоп, трябва да сте решили за какво ще го ползвате. Такова за всичко значи ценови клас 1900+ лева. Така, че дефинирайте си добре за какво ще ви трябва.

Сега нека и дефинираме няколкото вида лаптопи. Те биват така:


Netbook - това са малки по размер и не толкова мощни мобилни устройства, насочени към потребителите които сърфират основно в интернет. Силните страни на тези животинчета са малките размери и тегло.
По-дълъг живот на батерията, което е в следствие от по-слабите процесори, малки екрани и не само.

ASUS EEEPC 1015BX цена: 479 лв.

 

Notebook - Което си е асъл лаптоп. Тук има подразделение според ценовите класове. Масово се пазарува точно от тези, и по конкретно ценовия клас 700 - 900 лева е най- търсения след него е средния ценови клас 1000 - 1300 лева.

Asus N56VZ-S4338DМ цена: 2199 лв.

 

 

 

Ultrabook - Тези устройства се характеризират с изискан и красив дизайн. Максимално тънки и леки. С добри параметри. Размерите на дисплейте им са основно 11 ~ 13 инча. Корпусите основно са от метални сплави и най-често алуминий. Цените им са сравнително високи, но пък радват укото и ръката &#59;)

Asus ZenBook UX31E цена: 2099 лв.

 

Сега да споменем и параметрите които се гледат и кое точно какво е:

Дисплей: Аз ще започна първо с дисплея, понеже за мен това е най-важната част. Ако си уважавате очите и здравето ви съветвам и вие да обръщате внимание на дисплея най-напред. Какво гледаме за дисплея: резолюция, матрица и покритие на екрана (има и други параметри но няма да навлизам в подробности). От типа матрица силно зависи точноста, наситеността на цветовете и ъглите на видимост.

Основно видовете матрици които най-често се ползват са TN - най често използваните, характеризират се с ниска цена на изработка и слаби ъгли на видимост, бързо време на реакция и не голяма точност на цветовете. С други думи масово се използват поради по-ниската им цена. Стават основно за филми и игри, ако сте се насочили да вземате нещо до 1000 лева най-вероятно ще е с TN матрица. Другия вид често срещани матрици са IPS, те се характеризират с голяма точност на цветовете, големи ъгли на видимост 178 градуса и малко по-високи времена на реакция. Тези матрици стават за всичко, но основно при дейности изискващи точност на цветовете. За мен IPS матриците са правилния избор.

Вече матриците биват основно с два вида подсветка LED или CCFL. LED са диодни подсветки характеризирващи се с по-малка консумация на енергия. CCFL са лампи... няма да навлизам в подробности.. те се характеризирват с по-равномерна осветеност. Тука съм раздвоен при избора, но като говорим за лаптоп, правилно би било избора да е LED понеже ще ви яде по-малко батерията.

Избирайте лаптоп с матово покритие на дисплея, гланцовите отразяват и ще имате отблясъци по екрана които дразнят и пречат.

Резолюцията... най-масовата използвана е 1366х768 пиксела.
Това е ужасно малка разолюция за лаптоп по-голям от 13 инча. За съжаление предложенията с по-голяма резолюция са много малко в цените до 1100 лева (това е друго което не харесвам в лаптопите). Аз препоръчвам резолюция 1600x900 пиксела или FullHD резолюция 1920x1080 пиксела като това е най-добрия избор, но разбира се намира се при по-скъпите модели.

Процесор: В момента нещата са така, че минимум ви трябва двуядрен процесор, но това е само на първо четене. Процесора се характеризира с: тактова честота, кеш и брой ядра. И трите неща са важни за добрата работа на процесора. Не се лъжете само по високи честоти и много ядра, много важно е и кеша на процесора. Какво е добре в общия случай: Нов модел процесор с две или повече ядра с 2mb или повече кеш и тактова честота 2ghz или повече. Като препоръчвам новите модели процесори понеже са произвеждани по енергоспестяващи технологии. До момента мисля че по 22nm технология стигнаха :D .

 

Оперативна памет (RAM): Ако приемем, че към момента най-използвана е операциаонна система Windows 7. Следва, че препоръчителната оперативна памет е 2gb. Аз ви препоръчвам да гледате за 4gb или повече DDR3 оперативна памет.

Видео карта: Тук основно нещата стоят така: вградена или външна.
По-евтините предложения са с вградена видео карта която е със споделена памет. Което ще рече че ви ползва оперативната памет за нейни нужди. Вградените карти позволяват сърфиране в интернет, гледане на клипове, филми и играене на малки не взискателни игри, понякога не са достатъчно добри да се гледа спокойно HD видео (с висока резолюция). Аз препоръчвам да гледате за външна видео карта с 512mb или повече собствена памет DDR3 или повече.

Твърд диск (HDD): Твърдия диск е мястото на което ще съхранявате вашата информация. Както е казал мечо пух: "Колкото повече толкова повече", нооо освен капацитета диска има и други характеристики. Скоростта на въртене и кеш-а също са важни &#59;) . Ако диска ви е с по малко обороти 5400к примерно е добре кеша да му е 16mb поне. Ако диска ви е с 7200к оборота може и да е с 8мб кеш, това е теоретично казано. Иначе има и хибридни дискове които използват флаш памет за кеш. Аз препоръчвам твърдия диск да е 7200к скорост на въртене с капацитет 500gb или повече. Разбира се препоръчвам и хибридните дискове. Имам добри наблюдения над Seagate Momentus мобилните дискове имат и хибридна версия XT. Като върха на сладоледа са SSD дисковете. Ама  SSD дисковете са скъпички 120gb са на цени около 210 лева към момента а нагоре цените стават по-солени.

Батерия: Тук с пълна сила важи колкото повече толкова повече. Колкото повече клетки има, повече ще издържа и повече ще тежи :D . Май друго няма какво да кажа за батерията.

Екстри: Тук ще нахвърлям допълнителните неща които идват като бонус към останалото. Това биват входно изходни портове и устройства. Да кажем четец на карти, USB портове, VGA или HDMI изходи за външен монитор, блутут модул и разни други. Тук мога да ви препоръчам да гледате да има USB3 порт и изход за външен монитор... та ако ви се скапе дисплея да можете да го ползвате на външен.

Дизайн: Тук вече не мога да ви препоръчвам нищо. С други думи: "Въпрос на вкус казало кучето и си ублизало ....". Дизайна също е важен момент. Все пак трябва и да ви харесва как изглежда.

До тук поговорихме за важните характеристики. Сега нека нахвърлим кои характеристики да гледате според това за какво ще ползвате лаптопа. Така за мен дисплея винаги е важен. Защото ако гледате интернет страници на по-голямата резолюция ще виждате повече, за филми и игри е същото. Хубавите цветове и малките пиксели както и добрите ъгли на виждане са винаги желателни за каквото и да го ползвате.

Лаптоп за интернет, офис, и видео: В тази насоченост може да се помисли за нетбук или дори таблет, с оглед, че там ще имате повече живот на батерията при ползване. Иначе ако е Notebook, може да се вземе нещо от ниския клас 700 ~ 900 лева. Като външна видео карта би била голям плюс за гледането на видео с висока резолюция (HD).

Лаптоп за работа: Като за работа ще приемем програми за фото обработка, дизайн, монтаж, разни CAD програми и други специализирани. Тук трябва да се гледа за добър процесор с повечко кеш, както и повечко рам да кажем над 4gb. Да кажем от новите интелски процесори I5 и I7 биха били добър избор като се има в предвид че при тях и вграденото видео е доста мощно за 2D разбира се за 3D външната карта си е външна. Външна видео карта също е препорачително дори мисля че 1gb рам би бил задължителен DDR3 или повече. Като силно препоръчвам и SSD диск, ще има огромна разлика. Тук вече влизаме в по-високите цени над 1000 лева, като мисля че около 1300 лева могат да се намерят добри предложения. Не мога да пропусна да кажа, че една голяма резолюция би била голям плюс за работа, конкретно FullHD 1920x1080px .  Като разбира се хубавите и мощни предложения пък са към 1700+ лева.

Лаптоп за игри: Не знам защо има хора които се заблуждават, че лаптоп от 1000 лева става за игри.Съжалявам, че ще ви разбия мечтите, лаптопите за игри са едни от най-скъпите. Геймърските лаптопи са оборудвани с мощни процесори, мощни видео карти, доста рам и хубав екран. Тук много важен елемент е и охлаждането. Както и агресивния дизайн. За тези лаптопи няма какво да ви кажа просто са скъпи. При тях който и да вземете ще е супер. Като тук цените скачат от 2000 лева нагоре. Иначе повечето игри могат да се играят и с лаптопи от горния тип "за работа" . Ако все пак искате да играете игри но не можете да си вземете от геймърските серии лаптопи. При избора си гледайте добър процесор с повече кеш, външна видео карта с 1gb или повече рам за предпочитане GDDR5, и поне 4gb рам памет DDR3.

Сега нека и нахвърля няколко предложения за лаптопи в различните ценови класове. Като избора е цена/качество.
Цени от 600 до 900 лева:
От най-евтините може да се погледне > ASUS X54C-SX038DM 649лв. подобен с 6 клетъчна батерия идва 719 лева > Samsung 300E5X-A01. Моят избор до 900 лева е >ASUS X55VD-SX046D
Цени от 900 до 1200 лева:
От по-евтините заслужава внимание > Asus X55VD-SX086D с цена от 945лв. и огромен хард диск 1TB. На същата цена но с по-голяма резолюция се забелязва > ACER V3-731G-B9704G75MAKK (не съм фен на марката). По параметри този ейсър прави впечатление > Acer Aspire V3-531G цена 1149лв. Моят избор до 1200 лева е > HP ProBook 4730s водещо при избора ми е резолюцията, като ако се позамисля мога да предпочета и предния ейсър заради двата диска SSD + HDD. Иначе и HP не ме причличат, особенно дизайна им е гаден. Като цяло в този ценови клас останах разочарован, два три модела с резолюция 1600х900 и нищо повече.
Цени от 1200 до 1900 лева:
От по-евтините ми се набива на очи мощния > ASUS K53SD-SX248D на цена 1249лв. мощен процесор с много кеш, външна видео карта с 2gb рам и голям хард.  Голямо парче с голяма резолюция > Dell Inspiron N7110 1315лв. Моят избор до 1900 лева е > Asus N56VZ-S4195D просто най-доброто... за тези пари.
Цени от 1900+ лева нагоре:
В този ценови диапазано нагоре се започват сериозните неща. Тук от добро по-добро, е има и тук там някоя излагация ама карай. Аз примерно съм фен на ROG и това е добро попадение > ASUS G75VX-T4043H . Но не е за подминаване и този красавец ASUS N76VZ-V4G-T1214DМ.

 

Нужно е да отбележа, че съм пристрастен към някои марки. Конкретно Asus и Intel. За това съм говорил и препоръчвал основно тях. Няма как да ви препоръчам AMD процесор, като не ги следя и незнам нищо за тях. A специално Asus са компания която произвежда всичките си продукти като хората. Специално Asus N76VZ лаптопа съм имал досег на живо... и ви уверявам, че видите ли го и да го докоснете просто няма да помислите за друг лаптоп.

 

Надявам се статията да бъде полезна на читателите. Ако имате въпроси, забележки и критики чувствайте се свободни да ми ги кажете &#59;)

Реклама

 • 4 stars
  elena hristeva
  Comment from: elena hristeva
  12/19/12 @ 02:55:16 pm

  Поздравления, прекрасно упътване!
  Ако може някои по красиви модели като за дамите да препоръчате? И ако може някои модели на ТОШИБА за около 1000 - 1300лв.?

 • 5 stars
  Comment from: muhaha
  12/19/12 @ 05:25:43 pm

  Здравейте, определено бих насочил дамите към ултрабуците. В предвид по-малкото тегло и по-скромните габарити. За дизайна, докато не се види на живо не може да се прецени точно дали е красив или не. Примерно Dell имат няколко серии със сменяеми капаци горни, там има сравнително красиви капаци ама цените им са по 50~90 лв за капак. За мен красиво значи, изчистено и семпло с приятни материали. Предпочитам алуминия, но само скъпите са с такива корпуси. За тошиба… всичко тяхно което съм виждал е много зле като дизайн. Едни дебели, по средата отсечени. Може би това не изглежда зле като характеристики > Toshiba Satellite L750-1MZ Но пък дизайна му е същия гаден, само червения цвят където до някъде ми гали окото. Този зенбук на асус е добро предложение, красиво, алуминиев корпус, лекичко, супер тънко. Единственото което е голям плюс SSD диска 64гб може да е и минус понеже не е много като място за съхранение, но пък дава много производителност >> ASUS ZenBook UX21E . Също Lenovo имат приятни на дизайн предложения но в ниския клас до 900лв и примерно този ултра бук > Lenovo IdeaPad U310 . Безсмислено скъпите сонита също не изглеждат зле > Sony Vaio E . Аз бих ви препоръчал да прегледате на живо и да ви допадне лаптопа не само на външен вид но и на допир. Най-добре по обиоколете повечеко магазини вижте повече предложения. Дизайна е важна част, трябва да ви харесва, не само на хартия да е добре ;)

 • 5 stars
  Comment from: muhaha
  12/19/12 @ 05:30:33 pm

  Ето ви няколко модела на Тошиба, добри като параметри в този ценови диапазон:
  969лв > Toshiba Satellite C870-17P
  1199лв > Toshiba Satellite L850-18U
  1299лв > Toshiba Satellite L855-10R

  Като първия най ми допада понеже е с голяма резолюция и цената му е добра, но е и голям 17 инча. Другите макар и по скъпи мисля, че не си струва да се дават пари за тях. Просто не превъзхождат с много по-евтиния, а 200 300 лева в повече са си доста пари. По-скъпите имат малко по-добри процесори, по-нови видео карти… като не е гаранция, че ще са много по-добри. С по-малки резолюции са и като цяло не си струват. Ако нещо по-конкретно ви интересува, бих отговорил ;)

  Поздрави и Весели празници ;)

 • 5 stars
  hristeva
  Comment from: hristeva
  01/07/13 @ 12:28:07 pm

  Благодаря за информацията!Какво мислите за този модел?http://ardes.bg/laptop/Sony+VAIO+SVS1311E3EW-42455

 • 5 stars
  Comment from: muhaha
  01/07/13 @ 02:42:18 pm

  На външен вид изглежда добре. По характеристики нищо особенно, да не кажа слабо (като погледнеш цената). Като цяло цената е висока защото към нея е калкулирано и цената на Windows 7 Home Premium. Не мислете, че някой ви подарява widnwos с лаптоп или конфигурация… всичко си го плащате… само че хоум премиум… слаба работа. Искам да кажа че цената на лаптопа е завишена с към 200 лева заради windowsa и със 100-тина заради това че е Сони. Иначе за тези пари може да се вземе с по голям хард повече рам дори и с външна видео карта. Дори новите модели към момента с i-series процесорите на интел които имат външна видео карта… реално имат две видео карти. Една вградена в процесора което е по енергоспестяваща и се ползва при нормална работа в 2д, като интернет филми и такива. И друга външна която работи с 3д приложенията като игри и други приложения. По този начин се получава енерго ефективност. Ето и да не говоря само празни приказки. Модела е с по-голямата серия процесори, външно видео, и по голям хард на по ниска цена > ASUS K55VD-SX010D . Ето и друг с повече екстри > ASUS K55VJ-SX168DM

  П.П. Сега забелязвам че сонито е 13 инча… явно търсите компактност… и мисля че Zen сериите не са лоши … за съжаление виждам че са се изчерпали на пазара и ще идват новите серии за Windows 8 с тач..

  Всъщност за какво ще го ползвате… дали таблет не би ви вършил същата работа?

 • 5 stars
  Mario
  Comment from: Mario
  04/20/13 @ 04:55:45 pm

  Информацията е много полезна!
  Спрял съм се на ASUS N56VZ-S4338D. Ще го ползвам за почти всичко (включително игри). Има ли нещо по-добро за цена до 2000лв според вас?

 • 5 stars
  Comment from: muhaha
  04/20/13 @ 07:10:48 pm

  Добър избор, за тези пари можете да погледнете ASUS N76VZ модела. Разликата е в големината този е 17 инчов а вашия избор е 15 инчов. Виждам че и видео картата на N76 е с 2гб рам но мисля че е достатъчна, N56 виждам е с 4гб рам на видеото. Почти съм сигурен, че N76 има място за втори хард, където можете да си сложите SSD и да получите много добър ъпгрейд (примерно 120гб SSD за около 250лв). За N56 не съм сигурен но мисля че няма място за втори диск. Това е добре да се поинтересувате допълнително преди покупката. И двата модела са сходни по основните характеристики, имат красив дизайн. И много добро аудио от Bang & Olufsen. Ако не ви е проблем по-големия размер и малко повече тегло (400 грама повече, общо 3.1кг) N76 има малко повече екстри и големина ;) . Друг съвет който да ви дам е, вземете лаптопа с максималното количество рам което можете да си позволите, и може да му се инсталира ;)

 • 5 stars
  Alexey
  Comment from: Alexey
  04/21/13 @ 02:05:03 am

  Прочетох тази статия и статията за SSD-тата и хардовете, еми мога да ти кажа само едно огромно БРАВО. Много добре написани, изчерпателни статии. Вижда се, че разбираш нещата, мисля редовно да поглеждам тук занапред :)

 • 5 stars
  Victor
  Comment from: Victor
  09/22/13 @ 04:48:50 pm

  Много добра статия! Понеже в твоя материал споменаваш Acer Aspire V3-531G - това за мен е един от най-добрите и подходящи лично за мен лаптопи. Занимавам се с дизайн и това, че е с IPS матрица ме спечели завинаги. Ето повече инфо http://acer-pacer.com/laptop-reviews/aspire-v3-571g
  В момента имам HP от серията дето им се отлепят видео чипа, /DV9000/ и в момента в който го бракувам ще се метна на Aspire V3-531G без да се замисля :)

 • 5 stars
  Yordan
  Comment from: Yordan
  10/12/13 @ 07:27:55 pm

  Здравей, може ли да ми препоръчаш лаптоп до 1250-1350 лева. Ще се ползват solidworks, autoCAD, 3d studio max и други подобни. От време на време и някоя игра като dishonored.

 • 5 stars
  Comment from: muhaha
  10/13/13 @ 05:03:00 pm

  Здравей, значи по принцип на Asus N-серията би ти била идеална но виждам че са обновили моделите и са с повече екстри и цената по висока от бюджета ти. Сега да ти кажа и какво ти трябва. Процесор i5 или i7, рам поне 6гб, допълнителна видео карта (предпочита се нвидия по-хладни са а топлината води до проблеми), друг много важен елемент е дисплея търсиш full HD като резолюция, както и SSD би бил голям плюс. Има доза късмет за тия неща но към HP не гледай. Сега няколко конкретни предложения. Без HD екран> http://laptop.bg/laptops-samsung-NP270E5V-samsung_np270e5v_x01bg_SSD128GB ; http://laptop.bg/laptops-lenovo-IdeaPad_B590-lenovo_ideapad_b590 .
  Ето с HD : http://laptop.bg/laptops-asus-K95-asus_k95vj_yz099 ; http://laptop.bg/laptops-acer-Aspire_V3_571G-acer_aspire_v3571g_NXRZPEX045 .
  Имай в предвид че асуса е 18,5 инча големичък, обаче има място за два харда като единия е нормален 3,5″ а другия 2,5″ и може за в бъдеще да сложиш SSD или друг хард. Както е писал Victor, Acer-а хич не е лош. Като цяло сериозния избор е между последните два които ти писах като Acer-а го има в ardes с по-ново видео. http://ardes.bg/laptop/Acer+Aspire+V3-571G-53238G1TMaii-48851 . Ако малко по-големия не ти е проблем това е избора.

 • 5 stars
  Yordan
  Comment from: Yordan
  10/13/13 @ 08:09:53 pm

  Мерси за отговора. :) А може ли да ми препоръчаш нещо до 1500-1600лв. (обмислям дали да не взема на изплащане) Лаптопа ми е нужен покрай университета като предвиждам да го ползвам докато завърша(още 3 години). Нещо много важно което не споменах преди това е екранът да е възможно най-щадящ очите.

 • 5 stars
  Comment from: muhaha
  10/14/13 @ 10:05:36 am

  Както вече споделих, Asus N-series . Обаче е на цена 1700 лв http://laptop.bg/laptops-asus-N56-asus_n56vv_s4018 . Като спомена хубав дисплей, се връщаме на acer v3 който предложих с IPS матрица. Наистина до 1600 лв просто няма нищо като цяло. Обаче с повечко пари модела V3 с SSD > http://laptop.bg/laptops-acer-Aspire_V3_571G-acer_aspire_v3571g_NXRZPEX045_SSD

 • 5 stars
  Теди
  Comment from: Теди
  12/16/13 @ 09:16:40 pm

  А какво можеш да ми кажеш за Sony-тата ?

 • 5 stars
  Comment from: muhaha
  12/16/13 @ 09:58:05 pm

  1. Не харесвам марката.
  2. Не са широко разпространени. При повреда части втора употреба по трудно се намират. А за някои части нови няма да ти хареса цената.
  3. Цена/характеристики… нищо особенно.
  4. Слаб избор. В лаптоп.бг виждам 6 модела и всичките нищо особенно + Windows 8 което не е баш плюс… защото ти си го плащаш не е безплатен… включен е в цената.
  Нямам информация често де дефектират както съм чувал за HP примерно. Ако ти допада външния вид и цената на даден лаптоп, не виждам защо да не избереш Сони. Но аз обичам да имам избор и да има повечко екстри. Не знам колко полезно би било това мое мнение. Но ако конкретно имаш изисквания и бюджет, мога конкретно да предлагам модели.

 • Helli
  Comment from: Helli
  03/01/15 @ 11:04:42 am

  Здравейте и Честита Баба Марта!
  Много ми хареса начина, по който описвате различните продукти - като за лаици като мен:) Моля за съвет - търся си лаптоп, като искам да не е много тежък/да става за път/, да има добри характеристики за ползване на Интернет и да мога да го ползвам за писане.Видях, че МТел предлагат няколко с определен тарифен план. Според Вас кой от тези е най - добър: Lenovo G 50-70, Lenovo G 50-30, HP 250 63, Acer Aspire 371, Acer Aspire E5-571G, Acer E1-510, Acer Aspire V5-131, Asus X501 A, Toshiba M 50D. Кой от тях е най - добър и дали изобщо си струват ?

 • Comment from: muhaha
  03/01/15 @ 03:47:14 pm

  Здравейте, надявам се да бъда полезен на повече хора с коментарите и статиите си. Понеже нямам много време, но и няма смисъл да разисквам в момента всичките модели които сте изброили, ще говоря за няколко от тях за които може да се замислите… тези които не са вариант според мен отпадат. Като най-добре по параметри изглеждат: Acer Aspire E5-571G ; Lenovo G50-70 ; ASUS X501A-XX382H (задните цифри са за конкретна модификация.. процесор рам и др.) Аз съм гледал конкретния модел който съм описал. Не са изброени по класиране просот произволно. Като ейсъра и асуса са с по големи батерии. Аз съм пристрастен и от 3те бих взел асуса, като плус към него е и по-малкото тегло (2кг). Но и 3те са по-скъпи като цяло. Ако искате нещо по-малко от 15 инча, ви съветвам да е 13 инча защото 11 инча вече е доста малко. По този критерий изпъква Acer Aspire V3-371 от изброените модели. А ако цената ви е водеща Acer Aspire E1-510 не е никак лош вариант понеже е и с 4тири ядрен икономичен процесор. Ако трябва да обобщя всичко до тук. Ако искате всичко като цяло да е на ниво > Асуса . Ако искате малък размер Acer Aspire V3-371 , Ако искате по-евтиното > Acer Aspire E1-510 . Иначе вероятно и всички от вас изброени ще ви вършат работа, за интернет/филми/фейсбук/поща и нормални офис приложения и програмки. Надявам се да съм ви класифицирал добре нещата и да съм ви помогнал в избора. Лек и спорен ден желая ;)

 • Helli
  Comment from: Helli
  03/01/15 @ 03:57:30 pm

  Много Ви благодаря за отговора!
  Хубав ден и на Вас:)

 • Mihaela
  Comment from: Mihaela
  10/22/15 @ 03:19:02 pm

  Здравейте! Предстои ми да си купя компютър, ще си го ползвам за CAD, филми и игри. Та чудя се на i5 ili na i7 да се спра. И по- скоро съм се спряла на тези http://www.emag.bg/laptop-hp-pavilion-15-s-dvujadren-intel-core-i5-5200u-2-20-2-70-ghz-12-gb-1-5-tb-sata-5400-rpm-nvidia-geforce-gt-840m-4-gb-free-dos-srebrist-66514/pd/DTQD2MBBM/ http://www.emag.bg/laptop-acer-aspire-e5-572g-73hh-s-procesor-intelr-coretm-i7-4712mq-2-30ghz-haswelltm-15-6-4gb-1tb-dvd-rw-nvidia-geforce-940m-2gb-linux-cheren-nx-mv2ex-003/pd/D4NJSMBBM/ , но ме притеснява, че Ейсъра е едва 4 гб. Та чудя се кое да си избера.

 • Comment from: muhaha
  10/22/15 @ 10:05:06 pm

  За съвременен компютър 4гб рам са малко. И за лаптоп над 1000лв с мощен процесор 4гб са смешни на фона на другото. Притеснителното е че има само 1 слот за рам и за да добавите допълнително няма да е удобно. Мисля, че i5 процесор с добра видео карта и рам поне 8 гб би ви вършил идеална работа. Много гледах в емаг и нищо не може да ми се открои. За това се разгледах в ардес имат голяма мрежа магазини в цялата страна, и не лоши оферти. Ето какво ми прави впечатление > http://ardes.bg/laptop/HP+Pavilion+15-66514
  i5-5200U ; 12ГБ РАМ 1,5ТБ хард. Видео с 4ГБ рам

  http://ardes.bg/laptop/Dell+Inspiron+5547-60159
  i7-4510U ; 8 GB рам 1ТБ хард, вярно видеото е ати но не никакъв проблем. И да не забравяме че е Dell с 3 год. гаранция.

  http://ardes.bg/laptop/Lenovo+G50-80-68498 — i5-5200U, тук ме привлича FullHD резолюцията.

  http://ardes.bg/laptop/HP+Pavilion+17-67998 — i7-5500U ; 16 GB DDR3L ; GT 840M - 4 GB ; HD+ (1600x900) - до тук този ми е фаворит като цяло.

  Този също ми е фаворит заради SSD диска. Което за един лаптоп е най-доброто което може да му се случи > http://ardes.bg/laptop/Acer+Aspire+E5-771G-72272 — i5-4210U ; 16 GB DDR3L ; 128 GB SSD; 1 TB HDD

  Доста от моделите които съм показал са в промоции… и не се знае до кога. Последните два модела са най-добри по показатели.

 • Mihaela
  Comment from: Mihaela
  10/23/15 @ 10:33:39 am

  Pavilion 17 се изчерпа докато се ориентирам. Та в крайна сметка си взех Ейсъра аспайър е5. И добре, че не го поръчах от емага, че понякога се случват смешни истории..

 • Comment from: muhaha
  10/23/15 @ 07:32:58 pm

  Със здраве дълго да си го ползваш. Надявам се, че съм помогнал ;) . И винаги проверявай на повече от едно место. И аз доста пазарувам от емаг защото е удобно, но като започнах да търся из лаптопите… не само че нямаше добри оферти но и ми беше много трудно да се ориентирам и да сравнявам. В последно време ардес правят много добри оферти.

Leave a comment

Your email address will not be revealed on this site.

Your URL will be displayed.
:!: :?: :idea: :) :D :p B) ;) :> :roll: :oops: :| :-/ :( :'( |-| :>> :yes: ;D :P :)) 88| :. :no: XX( :lalala: :crazy: >:XX
(For my next comment on this site)
(Allow users to contact me through a message form -- Your email will not be revealed!)