За флашките ментета и оригиналните, истината излиза на яве.

В материала можете да прочетете и видите следното:

 • Тестове на оригинална и китайски ментак флашки.
 • Разяснения по тестовете и сравнения.
 • По какво се различават ментаците от оригиналните.
 • Каква е разликата в цената на ментетета и оригиналите, и струва ли си да спестите.
 • Личното ми мнение и разсъждения по темата.

Така днес ще ви занимавам със китайските ментаци флашки и оригиналните флашки. Всичко тръгна от това, че ми дадоха две флашки да им кача музика, бяха още в опаковките и ми казах,а че ги взели по 8 лв (4 гб) още тогава ми стана ясно, че едвали Kingston знаят за съществуването на тея бройки :D. Както и да е напълних ги с музика, на другия ден ми казват, че имало малко музика. Като ги взех виждам че едната е пълна докрай но вътре има 30-тина песни а трябва да са към 200. Охакана китайска работа. Стига съм ви занимавал с глупости да пристъпим към фактите и цифрите.

Ето участниците: (три ментака и моя оригинал)

Обложката на микса

Да започнем с тестовете. Тестовете проведох с програма HD Tune Pro v4.61

Ето бечмарк на флашките:

Ментака на файлове система FAT32 на която по принцип са фабрично.

И тъй моята оригиналната я ползвам на файлова система NTFS, която дава по-добра производителност направих тестовете и на ментака на NTFS, ето бечмарка на ментака на NTFS:

Ето бечмарк на оригиналната на NTFS:

До тук виждаме следното:

Изненадващо на NTFS не се представя по-добре, та почти е и по зле ментака от колкото на FAT32. Друго което се забелязва Ментака прави 3 4 MB/s трансфер, а оригинала върти над 20. Друго много важно е времето за достъп (Access time), на ментака е 8.9мс а на оригинала 0.49мс което е огромна разлика. Вижда се и, че оригинала ползва повече процесора което е в следствие на по голямата скорост :D, което е напълно нормално.

Ето файл бечмар тестовете:

ментак на FAT32

ментак на NTFS

оригинал NTFS

На файл бечмарковете се вижда скороста на запис и четене на файлове с различна големина. Синята скала е за скороста на четене, а червената за записване, като е нормално скоростта на запис да е по ниска. От ляво надясно по скалата се увеличава размера на файла, като е нормално по големите файлове да докарват по голяма скорост.

Забелязва се следното: Ментака на FAT32 прави 5мб/с четене и около 3 писане. На NTFS прави към 7 четене но към 1 и малко писане. Оригинала прави над 20 четене и средно към 3 и малко мб писане. Но искам да поясня, че не само скоростта е важна, както ще се убедите от следващите тестове. Много е важно и времето за достъп, което при ментаците беше над 10 пъти по високо, нека видим тестовете по-долу за повече яснота.

Тестове за произволен достъп до паметта:

ментак FAT32

ментак NTFS

оригинала NTFS

В колонката transfer size се вижда размера ползван за теста и в дясно в другите колонки резултати с този размер файл. Колонката operations/sec показва колко операции за секунда могат да се направят с този размер, като по-голямото число е по-добро. Следващите две колонки са времена за достъп, съответно средно време и максимално време, като по-малкото число е по-добро. Последната колонка е средна скорост, като по-голямото число е по-добро. В този тест ясно се вижда зависимоста между времето за достъп и скоростта, което е равно на броя операции за секунда. Това имах в предвид, че не само скоростта е важна. Дори ментаците, ако правеха скоростта на оригинала с това време за достъп, пак крейния резултат щеше да е по-лош от на оригинала.

Тук ще ви оставя сами да си направите изводите, те цифрите са повече от ясни.

Тук ще сложа само линкове към екстра тестовете, които са основно: произволен достъп и достъп до части от паметта, като изводи ще си правите сами че доста дълга стана статията :D

Ето и един така да се каже реален тест, който всеки може да направи и да усети разликата много добре. За целта на теста съм взел 56 файла (mp3-ки) с общ размер 615 мб-та. Ето и резултатите:

първа част на теста, прехвърляне от компютъра към флашката

ментака:

оригинала:

част втора от теста, прехвърляне от флашката към компютъра

ментака:

оригинала:

В обобщение на теста ще разгледам само разликата във времето нужно за операцията.

 • От PC към флашката на ментака му трябват около 8 минути, а на оригинала около 2, като това е според сметките на Windows 7, за  51 броя с размер 570 мб-та. Което ще рече, че ментака е 4 пъти по бавен в случая.
 • От флашката към PC на ментака му трябват около 4 мин а на оригинала около 1, като това е според сметките на Windows 7,  за 50 броя с размер 563 мб-та. Което ще рече, че ментака все още е 4 пъти по бавен.

И тук е момента да ви се оплача, че докато правих всичките тея тестове на ментаците, изгубих прекалено много ценно време, и ми умре коня от чакане както се казва.

Сега нека ви кажа как да различавате ментетата.

 • На първо място е цената. Ментаците винаги са съмнително евтини, макар че в момента до 4гб разликата е малка (но за цените ще говорим по долу).
 • По опаковка почти неможе да се разпознаят ментаците. Предимно добре копират опаковките, а и предимно опаковките са от базови материали. Рядко опаковки се правят от скъпи материали.
 • Ментаците много лесно се разпознават, по дефекти и некачествени материали. Най често дефектите са: шупли от недобре направени калъпи; разминаване на места фугите които остават на разглобяемите части; не чист материал (примерно бяла флашка с черни или други цветни точици, това е в следствие на некачествения материал); недобре залепени етикети и лепинки; кофти цветове на етикетите и лепенките; и на допир се усещат некачествените материали.
 • Друго по което може да се различат ментаците, е по това как ви излизат като устройство в Windows-а (като това което пиша в следващото изречение е 100% сигурно за Kingston). Моделите на Kingston винаги излизат по следния начин :Име на устроиството при моделите на Kingston това е модела на флашката и под него етикет на тома (label) който се задава от потребителя. Като така излизат на Windiws 7, не помня на XP-то как точно излизаха. Ето и снимка да видите какво говоря:

Тези на които пише flash disk са ментаците, оригинала си излиза като DT 101 G2, което е модела DataTravel 101 G2.

Ето няколко дефекта (цъкнете за да видите в цял размер)

Ето го и моя красавец, и както се вижда на снимките модела е гравиран върхо USB порта, на ментаците няма нищо гравирано:

Дойде време вече да поговорим за цените, и дали си струва "икономията" да се вземе ментак. Към момента в Era Computer в Пловдив флашка 4GB Kingston струва 10,80 лв. като за 15 лв може да се вземе 8GB Kingston. A-data флашка 4GB е на цена 10 лева. Моите познати казаха, че са взели ментаците на цена 8 лева. Та разликата идва грубо 3 лева, че каква разлика е 3 лева бе хора?!? Че то кутия цигари с бандерол неможе да се вземат за 3 лева. Ама като спестите 3 лева, вие докато си слагате още музиката, аз ще съм преслушал доста от моята, която съм качил преди вас. А да не говорим колко разлика ще има ако качвате един два филма. Моля ви хора не се излагайте и не купувайте боклуци които излизат по-скъпо с течение на времето. Тук разгледахме само скоростите и времето което се губи в следствие на спестениете 3 лева. Ами каква гаранция колко ще ви изкара флашката, като примерно цитираните горе от мен флашки от ЕРА са с 2 години гаранция!

И ако някой все пак е дочел статията ми докрай :D искам да му благодаря за отделеното време, и се надявам  да се е уверил че е много малка границата от икономията до мизерията. И че по-евтиното почти винаги излиза по-скъпо. Благодаря ви още ведниж и чао за сега от мен и ментаците :D

Реклама

 • 5 stars
  Martina
  Comment from: Martina
  11/07/11 @ 08:30:18 pm

  Съгласявам се на 100%. Имам една оригинална флашка Kingston 4 GB. Купих я преди 4-5 години, така че не помня цената, но си има включително софтуер за защита на данните. Много съм доволна. Имах проблем с нея, по-точно с паролата, писах e-mail на компанията, отговориха ми веднага, с подробни инструкции как да се справя. За тези 4-5 години, не е мръднала, преди година и половина, си купих още една, отново оригинална, отново 4 GB, различава се само по дизайн, отново работи идеално. Сестра ми спечели флашка преди 3 години, 2 GB “Kingston", получава я, едно към едно с показаните ментета (обаче в зелено и бяло), точно две седмици след разопаковането й, беше форматирана 6 пъти заради бъгове, днес лежи в чекмеджето ей така, абсолютно непрактично устройство, чакаш страшно дълго, за да се качи нищожно малко количество информация, има и описаните дефекти по външния корпус, а капачето е страшно хлабаво. :/ Купувайте си оригиналните продукти, за да не съжалявате после.

 • 1 stars
  bitlejus
  Comment from: bitlejus
  11/29/11 @ 02:44:26 pm

  а някой да се е замислял че тези малко струващите така наречени “Китайски” са през USB v1.1; 1.0 а “Оригиналните” който тестваш тук са USB v2.0. естествено че ще има разлика във скоростите, няма ментета няма оригинални просто са различни версиите на USB трансфера в крайна сметка плащаш за това което получаваш. като искаш флашка 8GB за 10лв. вземаш бавна, ако ти са дават 20лв. вземаш бърза. няма смисал от тестове и терминология “ментета” “оригинали".

 • 5 stars
  Comment from: muhaha
  11/29/11 @ 02:54:42 pm

  След като и на двете пише Kingston, и за едните фирмата Kingston не знае че ги е произвела, значи не са Kingston. От тук следва, че са фалшификати което е синоним на менте. Не разбирам защо се палиш, след като си много навътре, явно ти е ясно че и чиповете ползвани за паметта са различни за да се постигне по ниска цена. От там пак страда скоростта. Въобще нямам намерение, да разбирам коя как е изпълнена, с какви елементи и по какви стандарти. Тук разглеждам само скоростите и цените като цяло! Статията ми е предназначена за потребителя който хал хабер си няма, обаче е готов да спести 3 4 лева. Целта ми е простичко да покажа, че няма смисъл да ги пести тези стотинки.

 • 5 stars
  daka9
  Comment from: daka9
  01/05/13 @ 12:45:11 pm

  ее аз си мислех че съм се прецакал,като си взех мойта флашка преди 2 години,защото като видя в магазина подобни само че 2 пъти по-евтини.Та мойта вади по-добри резултати от твойта:Д

 • ннн
  Comment from: ннн
  03/11/15 @ 01:06:31 am

  Колега, как определи коя флашка е менте и коя не е?? Оригиналните флашки в Германия ли ги правят? Искам да ти кажа, че заглавието на темата ти е пълно менте и изобщо не е оригинална.

 • Comment from: muhaha
  03/11/15 @ 07:39:23 am

  Да си беше направил труда да прочетеш, и нямаше да ме питаш… нещо на което съм отговорил. Щом коментара ти е оригинален нрка заглавието ми да си седи менте. Понеже не си чел, няма какво да ти обеснявам. Или продаваш о олх-а разни ментета с големи цифри дето нямат толкова гб та така силно те засегнало заглавието.

 • NAME
  Comment from: NAME
  11/29/15 @ 01:52:51 am

  :)Интересна статия,който желае има какво да научи. Благодаря и на критиците, те показват,че има известна непълнота в информацията, и че човек трябва да продължава да се интересува по темата и от други източници за да запълни празнотите. Нека критикуващите да бъдат по-конструктивни /а не язвителни/ самите те биха могли да направят и по добра статия , а читателя ще даде оценката си. Благодаря на всички ви, бъдете здрави, и помнете, че когато си помагаме печелим ВСИЧКИ. Нека бъдем добри и конструктивни едни към други…;) Name

Leave a comment

Your email address will not be revealed on this site.

Your URL will be displayed.
:!: :?: :idea: :) :D :p B) ;) :> :roll: :oops: :| :-/ :( :'( |-| :>> :yes: ;D :P :)) 88| :. :no: XX( :lalala: :crazy: >:XX
(For my next comment on this site)
(Allow users to contact me through a message form -- Your email will not be revealed!)