Истината за трите години гаранция на FERM

Доста време имам мерак да си взема оберфреза. В лутане из сайтовете попадам на оберфреза FERM PRM1015 . На външен вид изглежда много прилично, цената също е много добра 169 лева. Като ако я поръчаш през сайта им има 10% отстъпка която стига да си платиш доставката. Фирмата производител била Холандска. Дават и 3 години гаранция.... почти... в стъпките на поръчката ми излезнаха гаранционните условия... и там чета следното: 

3. ГАРАНЦИЯТА Е ВАЛИДНА САМО:
- При наличие на оригинална, коректно попълнена гаранционна карта, придружена с касов бон, удостоверяващ покупката;
- При фабричен дефект, установен само от оторизиран сервиз на марка FERM и не са правени опити за собствен ремонт, както и от
неоторизирани трети лица или добавяне на неоригинални части или приспособления;
- При предоставяне на инструмента за профилактика / почистване на вентилационни отвори, смазване и др. / в оторизиран сервиз на
всеки 3 месеца от датата на закупуване, като се заплаща по 3 / три / лева за профилактика, за сметка на клиента.
4. ГАРАНЦИЯТА ОТПАДА ПРИ:
- Непопълнени или несъответстващи данни, дата на покупка, модел, подпис и печат на продавача, име или фирма и подпис на клиента;
- Установени сериозни външни дефекти: Счупен или спукан корпус, причинено от силен натиск, удар, както и при рязко натоварване,
водещо до прегряване и изгаряне на уреда;
- Използване на неподходящи консумативи и инструменти, както и при прекомерно стягане;
- Повреди, причинени от пряк контакт с вода, огън или природни бедствия;
- Непредоставяне в срок за профилактика;

След като прочетох тази информация в гаранционните условия анулирах поръчката. Влезнах в сайта им да видя къде имат сервизи. На сайта излиза карта от google и там отбелязани само дистрибутори и централен офис. Решавам да попитам директно фирмата. Влизам в формата за контакти. Пиша си там въпроса и другите данни... натискам "Изпрати" ... никаква реалция... втори трети път... нищо... изглежда не работи. Виждам че имат фейсбук, пиша им в фейсбук. В последствие виждам, че имат профил в OLX.BG (prodavalnik.com) Писах им и там. Ето как протече разговора там (прилагам го като цитат защото като снимки ще е доста тежко за отваряне):

 

 • 13.04.2014 20:30  Kle40 (21)

  Здравейте, загледах ваши продукти. Интересува ме в кои градове имате сервизи... понеже зачетох условията за гаранцията и там пише че на 3 месеца трябва до сервиз да се ходи.

 

 • 15.04.2014 08:36 FermBulgaria (0)

  Здравейте, ще Ви изпратя линк към нашият уеб сайт, където може да видите нашите сервизи и дистрибутори .

  http://fermbg.com/index.php?go=distributori&pr=ferm

 

 • 15.04.2014 09:12  Kle40 (21)

  Аз първо в сайта ви гледах. Там никъде не пише сервиз. Всичко са дистрибутори и един официален вносител което вероятно е главния Ви офис. Така както ми отговорихте на въпроса си е пълно избягване на въпроса. Сега директно да ви попитам тия 3 години гаранция... май са 3 месеца гаранция... освен ако не желаеш да платиш даден инструмент двойно. Ако сервиза ви е във Варна това означава на 3 месеца да плащаш по 20+ лева куриерски разходи, до сервиза + 3 лева профилактика на инструмента. Това са 90 лева на година което са 270 лева за 3 години .. хайде без последния разход до сервиз са около 250 лева за периода на гранацията... за да имаш гаранция. И дали си струва за инструмент примерно който струва под 200 лева?

 

 • 15.04.2014 09:20  FermBulgaria (0)

  Да, прав сте, не е написано сервизи, това е наша грешка, която вече е в процес на поправка, кажете ми от кой град сте, за да ви кажем най-близкият сервиз до вас.

 

 

 • 15.04.2014 09:28  FermBulgaria (0)

  гр,Пазарджик 
  ул."Стоян Ангелов" 1 
  Строймаркет "Крез" ЕООД - 034/ 45 00 10
  Съжаляваме за създаденото неудобство!

 

15.04.2014 09:53  Kle40 (21)

Сметката е пак същата. Смятате ли, че гаранционните условия са ви реални. При така развитата ви сервизна мрежа. И основно, че продавате хоби инструменти. Може би условията са глобални на марката, но тук не мисля, че са реално приложими. Аз това го разбрах още като прочетох условията. И за мен това с гаранцията е чисто подвеждане на клиентите. Просто ми е интересно вашето мнение по въпроса. Иначе съм от село на 30км от Пловдив и дали в Пазърджик, Пловдив или Варна Ви е сервиза ми е все едно. Е ако имахте в Пловдив имам вероетно по-често път но ако и в сервиза ми кажат след 3 часа или утре какво правим... теоретично само разсъждавам. Цената нанпродуктите ви превлича интерес както и спекулата с гаранцията. Но реално погледнато, не е точно така.

 И след последното ми съобщение няма отговор. А активноста в профила показва че е влизал след като съм писал. Вероятно след тази статия ще има обяснение и разяснения. Няма да са първата фирма която ми се обяснява след статия в моя блог.

Сега какво излиза от цялата работа. Че трите години гаранция всъщност са 3 месеца. Те за това ли в клиповете казват удължена гаранция (говоря за рекламните клипове на английски към продуктите им в сайта). Носиш инструмента в сервиза за да то удължат гаранцията. През три месеца удължаване. Добре ама сметката не излиза. В интерес на истината около тази цена има оберфрези и на други марки но повечето изглеждат много дървени и грозни. А пък за някой и друг лев можеш да вземеп бош зелена серия . Без проблеми в гаранцията. Писнало ми е от всякакви видове малки шрифтове, уловки и опити да излъжеш потребителя. Стига да изказвам лично мнение. Сами можете да си прецените как са нещата. 

Реклама

 • Kaloqn
  Comment from: Kaloqn
  06/30/15 @ 06:38:08 pm

  Лично аз съм много доволен от продуктите на Ферм и от гаранционните им условия! Не знам вие какви изчисления правите, но в моя случай хората бяха много коректни и любезни.

 • Comment from: muhaha
  06/30/15 @ 08:54:51 pm

  Нито съм казал, че са нелюбезни, нито съм казал че продуктите не струват. Или си много умен, или си платен за да не схващаш смисъла от това което и за което съм писал. Става въпрос за това, че гаранцията е 3 години ама не точно. И статията е за да знаят хората, че не е точно 3 години. Сметката аз съм си я направил за мен си. Извадил съм фактите, и съм показал всичко точно както си е.

 • Kaloqn
  Comment from: Kaloqn
  07/01/15 @ 01:01:29 am

  Момче, захвани се с друга работа и се научи на препинателни знаци. Гаранцията си е много добре! Няма как да оставиш продукта си непочистен (кален, прашен и др.) и да искаш да има 3 години гаранция и че ще работи безупречно. Сякаш да си чисто нова кола и да не й сменяш маслото на определени километри и да очакваш да ти важи гаранцията?!Просто забрави.

 • BLACK_DOG
  Comment from: BLACK_DOG
  09/06/15 @ 11:14:55 pm

  Калоянчо!!!
  Сладурчо!!!
  Ти малоумен ли си, или си ниско ЕнтИлИгентен!!!!!!!!????!!!
  Но ,след като, не си толкова читав в тиквата Ше ти го Убясня,ама по-кратко, че БЕЛКИМ го схванИш.
  Човека ти казва, чя гаранцията е тъпа, защото трябва да пращаш продукта на всеки ТРИ месеца до техен сервиз за профиликтика.Дори и да не го докосваш за тези ТРИ години от гаранцията му, ако искаш тя да важи, то ТИ сидлъжен да я закараш на ПРОФИЛИКТИКА. Така този продукт се Ускъпява поне с 250 ЛЕВА (зависи от теглото на продукта и т.н.,който ще се праща с куриерска фирма до сервиз).
  Ако не го направиш, то гаранцита спира да ВАЖИ.

  Знам, че темата е стара, но не искам и други да НЕ се опарят като мен от продукт на тия ТЪПАНАРИ.
  ВИНАГИ четете условията по гаранцията, и вижте, кой е най-близкия сервиз за машината или уреда, който си купувате.

 • memmo
  Comment from: memmo
  09/24/15 @ 02:52:01 pm

  Представи си, че отиваш в магазин на BMW, купуваш си чисто нова кола (можеш да си купиш само от София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен и Русе), дават ти 5 години гаранция, но в гаранцията си пише, че ако на приблизително 20 000 км не идваш за смяна на масло, гаранцията отпада. Ти трябва да запалиш тази кола, да отидеш до бензиностанцията, от твоя джоб да напълниш бензин, че да отидеш до сервиза, а какво правим ако живея във Видин или пък в Смолян????????????
  Хората ти правят профилактика и в най - добрия случай ти казват, че утре ще бъде готова, ако кажат другата седмица ще е готова, тогава какво правим???? Оставаме в хотел или се прибираме - още разходи.
  След профилактиката пак с твои разходи се прибираш или отиваш да си прибереш колата.

  И това всичкото ако не го направиш гаранцията отпада, защото колата НЕ Е ПОДДЪРЖАНА!!!

  И какво става когато теглим чертата?
  Повече от 500лв. разходи + изгубеното време :)

 • Аlexander
  Comment from: Аlexander
  11/09/15 @ 02:28:48 pm

  Сравнението със закупуването на нов автомобил е неуместно !

 • Кольо Фермата
  Comment from: Кольо Фермата
  09/12/16 @ 07:12:43 pm

  И мен ме ядосаха тези тъпанари с тъпата им гаранция. Преди време им върнах дрелка след като се прибрах и установих, че вместо три години имам реално три месеца гаранция. Успях да я върна на следващия ден след множество разправии и заплахи с КЗП.
  Сравнението със закупуване на нов автомобил е крайно неуместно по много причини. Едната е че не те карат да сменяш маслото на всеки три месеца, втората е че маслото е консуматив без смяната на който машината не може да продължи да функционира, за разлика от греста в редуктора на дрелката която не съм използвал. Третата разлика е че 500 лв на фона на 50 000лв са 1% докато 250лв на фона на машина, която струва 125 лв са 200% или с други думи казано по-добре се примири че нямаш гаранция.

Leave a comment

Your email address will not be revealed on this site.

Your URL will be displayed.
:!: :?: :idea: :) :D :p B) ;) :> :roll: :oops: :| :-/ :( :'( |-| :>> :yes: ;D :P :)) 88| :. :no: XX( :lalala: :crazy: >:XX
(For my next comment on this site)
(Allow users to contact me through a message form -- Your email will not be revealed!)